Chè tiếng anh là gì? đó là một câu hỏi được các bạn đam mê món tráng miệng này quan tâm. Đôi khi bạn đến một đấy nước nào đó mà lúc đó bạn rất muốn ăn chè thì với vốn liến tiếng anh vốn có thì bạn vẫn không biết chè tiếng anh gọi là gì. Thì với bài viết ngày hôm nay chúng tôi sẽ hướng dẫn bạn cách nói một số từ tiếng anh về các loại chè thông dụng để bạn có thể tự kêu cho mình một ly chè ngon lành khi ở xứ người.
1.Sweet lotus seed gruel: chè hạt sen chúng tôi Ball Sweet Soup: chè trôi nước 3.Cassava Gruel: chè sắn 4.White cow-pea with coconut gruel: chè đậu trắng với nước cốt dừa 5.Green beans sweet gruel : chè đậu xanh 6.Black beans sweet gruel: chè đậu đen chúng tôi beans sweet gruel: chè đậu đỏ 8.Sweet Taro Pudding with coconut gruel: chè khoai môn với nước dừa 9.Tofu: đậu phụ 10.Mixed fruit: trái cây trộn 11.Sweet banana with coconut gruel: chè chuối 12.Sweet mung bean gruel: chè táo soạn 13.Three colored sweet gruel: chè ba màu chúng tôi Sweet gruel: chè Thái thơm ngon chúng tôi Bach sweet gruel : chè khúc bạch
Các loại chè hoa quả bằng tiếng anh
Chè bưởi gọi bằng tiếng anh là made from grapefruit oil and slivered rind
Chè cốm – made from young rice.
Chè củ súng – made from water lily bulbs
Chè củ mài – made from Dioscorea persimilis
Chè hột lựu (called by this name in southern Vietnam and by chè hạt lựu in northern Vietnam) – in this dish, rice paste are cut into pomegranate seed-shaped pieces.
Chè củ từ (or chè khoai từ) – made from Dioscorea esculenta
Chè khoai lang – made from sweet potato
Chè chuối – made from bananas and tapioca (Vietnamese: bột báng)
Chè mít – made from jackfruit
Chè thốt nốt – made from sugar palm seeds
Chè lô hội – made from Aloe vera
Hột é – made from Sterculia lychnophora extract and basil seeds
Chè bánh lọt – made from bánh lọt – a cake from Huế (lọt means “to sift”).
Chè bắp (the Southern dialect) or chè ngô (the Northern dialect) – made from corn and tapioca rice pudding
Chè sắn lắt – made from sliced cassava
Chè bột sắn (or chè sắn bột) – made from cassava flour
Chè lam – made from ground glutinous rice
Chè hoa quả mixture of different fruits including pineapple, watermelon, apple, pear, mango, lychee, dried banana, cherry, and dried coconut with milk, yogurt, and syrup
Chè nhãn – made from longan
Chè xoài – made from mango
Chè trái cây – made from fruits
Chè trái vải – lychee and jelly
Chè sầu riêng – made from durian
Chè sen dừa – made from lotus seeds and coconut water
Chè hạt sen – made from lotus seeds
Chè củ sen – made from lotus tubers
Chè mã thầy (or chè củ năng) – made from water chestnuts
Chè thạch lựu – made from seaweed and other pomegranate seed-shaped tapioca pearls.
Chè con ong (literally “bee sweet soup”; so named because this dish is viscous and yellow, like honey) – made from glutinous rice, ginger root, honey, and molasses- this is a northern dish, usually cooked to offer to the ancestors at Tết.
Chè bột lọc from small cassava and rice flour dumplings
Chè trôi nước – balls made from mung bean paste in a shell made of glutinous rice flour; served in a thick clear or brown liquid made of water, sugar, and grated ginger root.
Chè hột éo – basil seed drink
Chè khoai môn – made from taro
Chè kê – made from millet
Chè môn sáp vàng – made from a variety of taro grown in Huế
Chè khoai tây – made from potato
Chè sen – made from thin vermicelli and jasmine flavoured syrup
Chè mè đen – made from black sesame seeds
Chè thạch or chè rau câu – made from agar agar
Chè thạch sen – made from seaweed and lotus seeds
Chè thạch sen – thin, vermicelli-like jellies.
Sương sâm – jelly with Tiliacora triandra extract
Sương sáo – Grass jelly
Chè bánh xếp – green bean wrapped in a tapioca skin dumpling eaten in a coconut milk base with smaller pieces of tapioca. Translated to English, the dish is “folded cake dessert”.